Agility

Agility (ofwel Behendigheid) is een hondensport waarbij er een hindernisparcours wordt afgelegd en het plezier voor baas en hond voorop staat. De meeste cursisten beoefenen de sport recreatief en een enkeling gaat wedstrijden lopen. De groepen zijn ingedeeld op niveau.

Er wordt begonnen met het aanleren van de toestellen en in de loop der tijd kan de hond een parcours volgen. De toestellen die worden aangeleerd zijn o.a. hoogtesprongen, breedtesprong, tunnels, A-schutting, band, wip, slalom en kattenloop. De hond neemt op aanwijzingen van de baas (handler) de juiste volgorde van de toestellen. De handler maakt hierbij gebruik van de stem, armgebaren en de lichaamshouding. Uiteindelijk worden er verschillende wissels aangeleerd om zo snel en behendig mogelijk een agilityparcours te kunnen lopen.

Om met behendigheid te kunnen beginnen is naast een goede gezondheid ook een goede basis gehoorzaamheid van de hond vereist. De hond dient een basistraining bij ons of via een andere hondenschool te hebben gevolgd. De hond moet zonder problemen los kunnen lopen. De handler kan aandacht vragen cq. contact maken met de hond.

Een goede gezondheid van de hond is van belang. Hier verstaan wij een goede conditie en geen fysieke problemen, zoals heup- of elleboog dysplasie en terugkerende kreupelheid. Agilitytraining is een zware fysieke belasting en daarom is het niet verstandig om met een grote zware hond of een kortbenige hond met een lange rug te gaan springen. Met agility kan worden begonnen als de hond minimaal 1 jaar oud

Behendigheid is een teamsport van handler en hond die van actie en spel houden maar het is zeker ook een goede bezigheid voor terughoudende of timide honden. Ze worden hier meer zelfstandiger van en krijgen meer zelfvertrouwen.

Agility is een buitensport dus er wordt bij weer en wind en dus ook met hondenweer getraind. Het trainingsveld wordt afgekeurd indien het grasveld niet veilig is voor hond of handler, denk hierbij aan vorst, sneeuw of een glad veld door overmatig regen.

De trainingsavonden zijn op maandag en donderdag.

De vrije sprong agility hoogtesprong 2
De vrije sprong agility tunnel
De vrije sprong behendigheid hoogtesprong
De vrije sprong agility slalom
De vrije sprong band
De vrije sprong agility kattenloop