Behendigheid / Agility

Behendigheid is een actiespel waar het plezier voor baas en hond voorop staat. De meeste cursisten beginnen en blijven het recreatief beoefenen en een enkeling gaat wedstrijden lopen.

Je begint met het aanleren van de toestellen en in de loop der tijd loop je een parcours met je hond. De toestellen die oa aangeleerd worden zijn hoogtesprongen, tunnels, schutting, band, wip, palen enz. De hond neemt op aanwijzingen van de baas (handler) in goede volgorde van de toestellen. De handler maakt hierbij gebruik van de stem, armgebaren en de lichaamshouding.


Om aan behendigheid te beginnen is buiten een goede gezondheid ook een goede basis gehoorzaamheid van de hond vereist. In de loop van de lessen gaan de honden los. Daarom worden agressieve honden niet toegelaten. Het is zeker een goede bezigheid voor terughoudende of timide honden. Zij worden hier meer zelfstandiger van.


Wat is een goede gezondheid van de hond. Hier verstaan wij een goede conditie en geen fysieke problemen, zoals heup-en elleboog dysplasie en terugkerende kreupelheid. Bij behendigheid is een zware belasting voor spieren, botten en gewrichten. Daarom is het niet verstandig met grote zware honden of een kort benige hond met een lange rug te gaan springen. Met behendigheid kan worden begonnen al de hond minimaal 1 jaar oud is.


Het is een buitensport dus wordt er bij weer en wind getraind, tenzij het veld niet veilig is voor hond of baas, denk hierbij aan vorst en een glad veld door overmatige regen. De maanden juni en augustus is er een zomerstop. Rond de Kerst is er 2 weken een winterstop. De overige erkende feestdagen is er eveneens les.


De kosten:

Lesgeld per jaar: € 115,-

Lidmaatschap per jaar: € 28,-


Cursusdagen:

Maandag avond: 19.00-20.30 uur

Donderdag avond: 19.00-20.30 uur